Memòria Infame. La monumentalitat colonial de Barcelona

L’onada de protesta global provocada per l’assassinat d’en George Floyd a Minneapolis el 2020 està forçant arreu del món una revisió del passat colonial i de les seves mixtificacions.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email

L’onada de protesta global provocada per l’assassinat d’en George Floyd a Minneapolis el 2020 està forçant arreu del món una revisió del passat colonial i de les seves mixtificacions. Barcelona conserva encara avui dia als seus carrers un gran nombre d’estàtues, monuments, plaques i altres elements commemoratius de figures que glorifiquen, o si més no, encarnen acríticament, aquest controvertit passat. Potser aquí el monument més representatiu d’això sigui l’estàtua de Cristòfor Colom de Barcelona. Al voltant d’ella i del que significa volem impulsar un debat ciutadà ferm i serè, per poder arribar a decidir col·lectivament quin ha de ser el seu futur.”

Debat

Debat organitzat pel Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials (GRECS) i l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) sobre la memòria colonialista de l’espai públic de Barcelona i sobre el seu futur.

Hi participen

Gala Pin (Ex-regidora de Ciutat Vella i activista)

Daniela Ortiz (Artista i militant antirracista)

Manel Risques (Professor d’Història Contemporània a la UB)

Tania Safura Adam Mogne (Periodista i productora cultural)

Sergi Yanes (Antropòleg)

Carles Vicente (Director del Servei de Memòria, Història i Patrimoni del ICUB)

Alberto López Bargados (Professor d’Antropologia Social a la UB)