Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social. 1936-1939

Resseguim el rastre de l’arxiu revolucionari i redescobrim unes imatges, la majoria inèdites, que havien quedat en els llimbs de la desmemòria. Redimides de l’oblit, aquestes fotografies afegeixen complexitat al relat històric de Barcelona a través de la força de la mirada obrera, combativa i compromesa de l’anarcosindicalisme.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email

2017 – 2020
En temps de revolució els protagonismes canvien. Després del 19 de juliol de 1936, havent aturat el cop d’estat feixista a Barcelona, va arribar el moment del moviment llibertari, articulat al voltant de la Confederació Nacional del Treball (C.N.T.) i la Federació Anarquista Ibèrica (F.A.I.). Gran part de l’economia va ser col·lectivitzada, i aquesta col·lectivització va proporcionar als anarcosindicalistes els mitjans necessaris per a introduir la fotografia en els circuits editorials i propagandístics revolucionaris. Situada en la seu expropiada del Foment del Treball Nacional, a la Via Durruti (actual Via Laietana), la Oficina de Información y Propaganda confederal va crear un arxiu fotogràfic de la revolució social, fruit de la pràctica fotogràfica amateur d’alguns afiliats i dels encàrrecs a professionals, com ara Kati Horna, Margaret Michaelis, Antoni Campañá o els Pérez se Rozas.
La derrota en la guerra va provocar que el 1939 una gran part d’aquell valuós fons documental fos tret a corre cuita de Barcelona i acabés, després d’un atzarós periple per Europa, a l’Institut Internacional d’Història Social d’Amsterdam, a on actualment es troba dipositat.
L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona també conserva algunes d’aquelles fotografies. Ara, quasi un segle després, aquesta exposició ressegueix el rastre de l’arxiu revolucionari i redescobreix unes imatges, la majoria inèdites, que havien quedat en els llimbs de la desmemòria. Redimides de l’oblit, aquestes fotografies afegeixen complexitat al relat històric de Barcelona a través de la força de la mirada obrera, combativa i compromesa de l’anarcosindicalisme.

Exposició

Gràfica anarquista. Fotografia i Revolució social 1936-1939

Publicació

Gràfica anarquista. Fotografia i Revolució social 1936-1939
Català / castellano
Pàgines: 208 Format 21’5cm x 25’5 cm
ISBN : 978-84-9156-260-3 (català) 978-84-9156-261-0 (castellano)
Accés distribució

Reportatge

Reportatge de BTV

Fitxa tècnica

CURADORIA
Observatori de la Vida Quotidiana:
Andrés Antebi Arnó
Pablo González Morandi
Teresa Ferré Panisello
Roger Adam Bernad

COORDINACIÓ
Jordi Calafell/AFB
Mariona Teruel / AFB

CONSERVACIÓ PREVENTIVA
Rafel Torrella / AFB

COMUNICACIÓ
Mariona Teruel / AFB

DIGITALITZACIÓ
Alberto Rodríguez
Jordi Calafell / AFB

DOCUMENTACIÓ
Montserrat Casanovas / AFB
Elena Sigalés / AFB

SUPORT
David García / AFB
Maria Mena / AFB
Montserrat Ruiz / AFB

ADMINISTRACIÓ
Albert Gil / AFB
Elena Sigalés / AFB

CÒPIES DIGITALS
NIT New Image Texture SL

PRODUCCIÓ I MUNTATGE EXPOSICIÓ
Goed Comunicació. S L

PRESTADORS
Arxiu Històric Ciutat de Barcelona (AHCB), Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Ateneu Enciclopèdic Popular, CRAI- Biblioteca del Pavelló de la República

EMMARCAMENT
Marc Imatge

DISSENY EXPOSICIÓ VIRTUAL
Edittionarius SL

COORDINACIÓ RECURSOS DIGITALS
Departament de Sistemes d’Informació ICUB

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA I TRADUCCIONS
Linguaserve Internacionalización de Servicios, S.A

Agraïments

Toni Monné Campañà, Emilio Pérez de Rozas, Chris Ealham, José Ramon Palacios, Marc Dalmau, Miguel Sarró, Mutis, Manel Aisa, Sònia Turón, Ángel Bosqued, Carles Sanz, Paco Madrid, Canti Casanovas, Pau Martínez, Tomás Ibáñez, Nathacha Lescarboura, Almudena Rubio, Iru Moner, Albert Caballero, Pep Castells, Nazario, Paco Ríos, Pepe Ribas, Sonia Lojo, Sancho Ruiz i Juan Cruz. Ateneu Enciclopèdic Popular, International Institute of Social History, La Virreina Centre de la Imatge, Arxiu Històric de la Ciutat (AHCB), Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), Centro Documental de la Memoria Histórica i CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República.