Tot això és nostre

Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya (1936-1939)

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email

Entre els anys 1937 i 1938, des de Tremp fins a Amposta, el fotògraf Carlos Pérez de Rozas Masdeu va documentar de manera sistemàtica i periòdica les principals col·lectivitats agràries de Catalunya. Les fotografies van ser publicades als setmanaris ¡¡Campo!!, Tierra y Libertad i Umbral, tres de les principals revistes gràfiques anarquistes durant la Guerra Civil i la Revolució Social.

Instal·lacions fotogràfiques, poble a poble

Partint d’aquells reportatges únics, TOT AIXÒ ÉS NOSTRE vol recuperar un llegat històric i social ben poc conegut, a través d’una sèrie d’instal·lacions fotogràfiques de gran format en diversos municipis catalans on les col·lectivitzacions van ser significatives quantitativament i qualitativa.

Vilanova i la Geltrú

Col·lectivitat Agrícola Vilanovesa. Magatzem instal·lat a la parròquia de Santa Maria de la Geltrú,11-06-1937. Pérez de Rozas (AFB)

Rubí

Col·lectiva de Camperols de Rubí. Obrint solcs a la terra, 9/10/1937. Pérez de Rozas (AFB)

Roses de Llobregat

Col·lectiva d’Obrers Camperols de Roses de Llobregat. Camperols ocupant les oficines de la col·lectivitat 20/11/1937. Pérez de Rozas (AFB)

Sant Pere de Ribes

Col·lectivitat Agrícola de Ribes del Penedès. Veremant a les terres de Mas Solers, 31/8/1937. Pérez de Rozas (AFB)

L’Hospitalet de Llobregat

Agrícola Col·lectiva de L’Hospitalet de Llobregat. Dones espanotxant blat de moro durant la visita de la militant anarquista Emma Goldman, 8/10/1937. Pérez de Rozas (AFB)

Barcelona

Col·lectivitat Agrícola de Barcelona i el seu Radi. Solars convertits en horts per la col·lectivitat, 4/6/1937. En total es van cultivar unes 850 hectàrees distribuïdes majoritàriament entre la Marina del Prat Vermell, Sant Martí i Sant Andreu del Palomar. Pérez de Rozas (AFB)

Amposta

Col·lectivitat General d’Amposta. La col·lectivitat va expropiar la planta baixa de lʼedifici del carrer de Galán y García Hernández, 34, propietat de Manuel Maci Roig, per instal·lar-hi les seves oficines, 29/8/1937. Pérez de Rozas (AFB)

Sant Perpetua de Mogoda

Granja Germinal de Perpètua de Mogoda. La col·lectivització de la Granja Soldevila va començar amb 70 vaques malaltes i 350 litres de producció setmanal. Un any després tenia 190 animals i produïa 2.500 litres per setmana, 7/7/1937. Pérez de Rozas (AFB)

El diari

En paral·lel, i gràcies a la col·laboració de desenes d’entitats i organitzacions d’àmbit local, es posen en circulació 3000 exemplars d’un diari gràfic amb fotos, articles monogràfics i material documental de l’època i un espai web que ajuden a dimensionar millor l’experiència col·lectivista agrària al camp català, una de les grans conquestes revolucionàries.

Descarregar

Crònica gràfica de les col·lectivitzacions a Catalunya (1936-1939)

Crèdits

Concepte, edició i coordinació
Observatori de la Vida Quotidiana [OVQ]

Recerca i documentació
Andrés Antebi / Teresa Ferré / Pablo González / Clàudia Mateo

Disseny gràfic
Manel Sivera

Disseny de l’exposició virtual
Oriol Martí

Textos
Guillem Puig Vallverdú / Teresa Ferré / Santiago Gorostiza / Marta Camps

Dibuixos
Carmona

Correcció de textos
Paula Monteiro

Impressió del diari
Indugraf

Impressió dels murals fotogràfics
Impressionart

Amb la col·laboració de:
Fundació Salvador Seguí / Fundación Anselmo Lorenzo / Ateneu Enciclopèdic Popular/ GER – Sant Pere de Ribes / CGT Rubí / Rubí dʼArrel / Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals / Amics del Museu de Rubí / Associació Sant Galderic / Ecobodum / Espai Llavors / Museu Torre Balldovina / CGT Vilanova i la Geltrú / Assemblea pels Drets Socials de Vilanova i la Geltrú / Virus Editorial / Cercle de Recerques i Estudis Mogoda / Museu del Treball i Indústries Vives / Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat / Ajuntament d’Amposta / Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda / Institut d’Estudis Penedesencs 

Imatges

AFB – Arxiu Fotogràfic de Barcelona
AHCB – Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
CDMH – Centro Documental de la Memoria Histórica
CDHS-AEP – Centre de Documentació Històrico Social – Ateneu Enciclopèdic Popular
ANC – Arxiu Nacional de Catalunya

Agraïments

Alícia Arévalo, Emili Cortavitarte, Noelia Domínguez, Dani Forcadell, Pere García, Daniel Garrido, Joan Garriga (Nana), César Lorenzo, Dolors Marín, Oriol Martí, Miguel Martín, Sarai Martín, Iolanda Maurici, Josep Miret Mestre, Ramon Moragues, José Paco Pascual, Fredy Sádaba, Miquel Sais, Núria Traverset, Sònia Turón, Sandra Val, Ernest Vilàs 

Amb el suport de