Ifni, la mili africana dels catalans

El segon capítol de la trilogia “Barcelona, metròpoli colonial”. Una exposició al Museu de Cultures del Món que pretén explorar l’experiència ambivalent viscuda pels joves catalans que foren soldats de lleva destinats a Ifni.

Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en linkedin
Compartició en whatsapp
Compartició en email

A l’atzar d’un sorteig que els envià a complir llurs deures militars als turons pelats d’aquella malaguanyada colònia s’afegí, a partir de 1957, el trauma d’una guerra d’alliberament censurada pel règim franquista i, de 1958 en endavant, la tensió pròpia d’un armistici que es mantingué fins l’abandonament definitiu de la colònia. Prenent com a eix la memòria compartida pels antics veterans catalans, les seves històries de la mili a l’Àfrica, IFNI ens convida a endinsar-nos dins d’uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia, testimonis configurats al voltant d’un plec de reivindicacions que romanen desateses potser perquè paren atenció sobre un passat incòmode que gairebé ningú no vol recordar.

Interior de la tenda de campanya del BIR en ple període d’instrucció. Ifni, 1963. Cèsar Malet, Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Soldat ferit a l’Hospital Militar de Sidi Ifni. 1957-58. Arxiu General de l’Administració

Fons fotogràfic Hernández Pacheco. Biblioteca Històrica Marquès de Valdecilla, Universitat Complutense de Madrid

Un milicià posa amb la seva arma als afores de Sidi Ifni, 1958. Agencia EFE

Vista de l’exposició

Reportatge de Tv3
Clip promocional